Blue Flower

56. SLÁNSKÉ JAZZOVÉ DNY

PROGRAM
Pátek 10. listopadu

Městské centrum Grand 19:30
Matador české bluesové scény, zpěvák, skladatel a multiinstrumentalista Jan Spálený s kapelou ASPM (Amatérské sdružení profesionálních muzikantů) od roku 1984 svérázně spojuje jazz, blues, big beat a další prvky včetně své nezaměnitelné poetiky a smyslu pro humor. „Hudba je moje droga, denně potřebuju dávku“, nechal se nedávno slyšet tento osmdesátník a milovník modelů letadel.
Jan Spálený – zpěv, piano, Michal Gera – trubka, Radek Krampl – vibrafon, Filip Spálený – tuba, baskytara, Filip Jeníček – bicí



Jen nám ctí ve Slaném opět představit světovou špičku ve hře na „Hammondky“, Američana Briana Charetta, který ovládá hru i na další nástroje a komponuje. Brian osciluje mezi tradičním jazzem a elektronikou, vystupoval s hvězdami jako Joni Mitchell, Chaka Khan, Paul Simon nebo Cyndi Lauper a věnuje se též kung fu. V Čechách je častým a oblíbeným hostem a vybírá si zde i své koncertní spoluhráče.
Brian Charette – Hammondovy varhany, klávesy, Roman Pokorný – kytara, Dano Šoltis – bicí



Stále respektovanější slánská art bluesová kapela The BladderStones tentokrát vystoupí s výjimečným hostem. Bude jím britský zpěvák, kytarista, a hlavně skvělý hráč na foukací harmoniku Will Wilde. Ten vystudoval hru na bicí na Brighton Institute of Modern Music, ale převážilo u něj nadšení pro zpěv a harmoniku, za což obdržel několik ocenění. Uznání se mu dostalo i od slavného bluesmana Waltera Trouta.
Will Wilde – zpěv, harmonika, kytara, Tomáš Frolík – kytara, zpěv, Johnny Judl – baskytara, zpěv, Michal Nosek – bicí, zpěv



Restaurace Na Střelně 23:30
Kapela Fru Fru založená roku 2000 originálně kombinuje prvky popu, rocku, funku a jazzu s příchutí kabaretní atmosféry a dekadentně teatrálními prvky. Nabízí i velmi výrazné nevšední texty v autorském rukopisu Václava Bartoše, který si vydobyl své renomé působením ve skupině Pavla Fajta Pluto. Jeho texty vás nejenom rozesmějí, ale zároveň i donutí přemýšlet nad jejich obsahem.
Václav Bartoš – zpěv, Vladimír Dudek – kytara, Jakub Vejnar – basa, Víťa Patočka – bicí, Michal Nejtek – klávesy

Sobota 11. listopadu

Kaple Zasnoubení Panny Marie 14:30
Pražské Trio Henya propojuje jazz s vlivy dalších žánrů, zejména world music z oblastí Balkánu a Předního východu. V roce 2021 se kapela probojovala do finále soutěže Jazzfruit pořádané Českým rozhlasem. Sestavu doplní zkušený newyorský kontrabasista a skladatel George Cremaschi, jenž mj. založil Pražský improvizační orchestr, vyučuje na FAMU a spolupracoval s hudebníky jako Marshall Allen, Cecil Taylor nebo John Tchicai.
Miloš Kunc – klavír, Petr Balhar – bicí, George Cremaschi – kontrabas

Restaurace Na Střelně 19:30
Stálice české tradičně jazzové scény J.J. Jazzmen byla založena v roce 1993 trombonistou a zpěvákem Janem Jiruchou. Kapela dnes vedená bubeníkem Milošem Kejřem hraje především dixieland a hudbu zakořeněnou v kolébce jazzu New Orleans, kde ostatně několikrát sama vystoupila, podobně jako na evropských festivalech. Soubor vydal několik alb včetně živé nahrávky ze Slaného a vystupuje i se zahraničními hosty.
Barbora Vágnerová – zpěv, Jakub Ševčík – trubka, zpěv, Josef Pospíšil – trombón, zpěv, Vladimír Strnad – piano, Jan Greifoner – kontrabas, Miloš Kejř – bicí



Kapela Point of Few se představuje: „Naše hudba je barevná, dobrodružná a proměnlivá jako současná doba. Zakládáme si na silných melodiích, dynamických beatech a unikátním zvuku. Přesto, že skladby mají často neprvoplánové formy nebo jsou v lichých metrech, stále vyznívají jako písničky se samostatnými světy, vyprávějící příběhy.“ Nedávný objev české jazzové scény ve Slaném vystoupí poprvé.
Petr Smékal – saxofon, Radim Přidal – kytara, Vlastimil Škoda – baskytara, Marek Antoňů – bicí



Zpěvák, hudebník, básník, spisovatel, výtvarník, performer a pedagog Petr Váša je zcela nezaměnitelnou postavou české umělecké scény napříč žánry a disciplínami. Kapela Ty Syčáci, založená tímto „fyzickým básníkem“ roku 1999, je jedním z nejzábavnějších tuzemských souborů s velkým nadhledem. „Největšími devízami Těch Syčáků je nekompromisní, ostrý styl a vytrvalost ve ztvárňování vlastních představ.“
Petr Váša – zpěv, Petr Zavadil – kytara, Tomáš Fröhlich – baskytara


Rány Těla založil roku 1988 zpěvák a kytarista Hank J. Manchini (dnes též Kill The Dandies! a Moimir Papalescu & The Nihilists). Kapela našla inspirační zdroje v post-punkové a australsko-berlínské scéně, ale i psychedelii a country. „Dekadentní fantomové pražské klubové scény“ mají temnou vizáž i podobně temné, anglicky zpívané texty a na koncertech nešetří energií. Poslední album vydali roku 2019.
Hank J. Manchini – zpěv, kytara, synth., Jakub "Pegáč" Pelnář – kytara, David Kabzan – klávesy, synth., zpěv, Vratislav Placheta j.r. – bicí, perkuse



Starry Shaman je nový hudební projekt, kde působí legendární britský hudebník usazený v Praze Phil Shoenfelt (např. Dim Locator nebo Southern Cross). Skupina vychází z odkazu barokního popu 60. let s prvky gotické country, psychedelie a postpunku. Jejich zamlžený, „divný pop“ inspirovaný Philem Spectorem nás navrací do potemnělých nálad Scotta Walkera nebo Lee Hazlewooda. Své 1. album připravuje na rok 2024.
Hank J. Manchini – zpěv, kytara, synth., Phil Shoenfelt – kytara, zpěv, David Kabzan – klávesy

Neděle 12. listopadu

Kaple Zasnoubení Panny Marie 14:30
Pod jménem Miroslav Kemel si jistě vybavíte jednoho z nejznámějších českých kreslířů a karikaturistů. Ovšem písničkářská tvorba Mirek Kemel Tria je „vážná a výrazně poetická. Mirek je úžasný mistr zkratky, brilantně pracuje se zavedenými obraty, jež ale představuje v osobitých a neotřelých kontextech. Zároveň si rád pomáhá silně poetickými zvířecími metaforami. Jeho výpověď je vlastně velmi přirozená…“ Mirek Kemel – zpěv, ukulele, akustická kytara, Vlastimil Konopiský – akustická a elektrická kytara, zpěv, Tomáš Görteler – akordeon, zpěv

Festival moderuje: Jakub Hložek
Zvuk zajišťují: Jakub Lis a KS Audio